Hypnoterapia, mitä se on?
Hypnoterapiassa olevalla ihmisellä on yleensä jokin henkilökohtainen ongelma ajattelussa, toiminnassa, ihmissuhteessa tai tunne-elämässä. Tavoite on antaa työkaluja ongelman ratkaisemiseen, jotta elämä palaisi omiin uomiinsa.
Henkisessä valmennuksessa ei lähtökohtana tarvitse olla ongelmaa, vaan tavoite voi olla esim. suorituskyvyn parantaminen, esiintymisvarmuuden lisääminen tai itsetunnon kohotus.
Hypnoterapiassa hoitomenetelmänä on hypnoosin käyttö. Hypnoosissa työskennellään yhdessä alitajunnan kanssa ja asiakkaalle annetaan esim. positiivisia suggestioita, jotka alitajunta uskoo. Hypnoosin rinnalla käytän muitakin tekniikoita ja menetelmiä, esim. kognitiivinen käyttäytymisterapia, NLP, ratkaisukeskeinen lyhytterapia, sisäisen lapsen kanssa työskentely, Gestalt eli hahmoterapia.
Hypnoosi
Hypnoosia voidaan käyttää sekä terapeuttisesti että valmennuksellisesti, ja sitä käytetään myös viihteenä. Useat ovat nähneet televisiossa lavahypnoosia, jossa osallistujat laitetaan tekemään hassuja asioita. Tästä on seurannut ihmisille paljon ennakkoluuloja ja pelkoja hypnoterapiaa kohtaan, vaikka itseasiassa ketään ei voi hypnotisoida vastoin tahtoaan, eikä kukaan tee hypnoosissa mitään omien arvojensa vastaista. Hassuttelevat ihmiset lavalla haluavatkin alitajuisesti viihdyttää ihmisiä.
Kaikki hypnoosi on itsehypnoosia; ihminen vie ohjatusti itsensä hypnoositilaan, joka on syvä rentoutuneisuuden tila. Hypnoosin onnistuminen vaatii luottamuksen hypnoterapeutin ja asiakkaan välillä. Pelko on suurin este hypnoosiin vaipumiselle. Hypnoosi on syvän keskittymisen tila, jossa tietoinen mieli laitetaan hetkeksi syrjään, jotta päästään työskentelemään alitajunnan kautta.
Hypnoottinen tila eli transsi ei ole unta, ja asiakkaalla säilyy koko ajan kontrolli itsestään, toisin kuin unessa. Transsin voi keskeyttää halutessaan koska tahansa vain avaamalla silmänsä, jolloin virkistyy täysin.
Olet varmaan ollut tilanteessa, jossa olet päättänyt juuri jotakin, ja hetken kuluttua huomaat tekeväsi juuri päinvastoin. Esimerkiksi olla syömättä suklaata, ja sitten huomaatkin tulevasi kaupasta ulos suklaapatukka kädessä... Tässä alitajunta tekee myyrän työtä, vesittää tietoisen mielen päätöksen, aivan helposti ja kuin huomaamatta. Alitajunnan mahtava voima ja mielikuvitus keksii nopeasti monta syytä ja järkevältä kuulostavaa perustetta, miksi juuri nyt voi ostaa suklaan, ja ainahan huomenna voi olla ilman suklaata...
Alitajunta etsii mielihyvää ja palkintoa, ja on tottunut pikavoittoihin. Hypnoterapiassa selvitetään todellinen syy ja tarve käytökselle, puretaan se, jolloin alitajunta saa uuden ja paremman palkinnon (kuin suklaa). Kuinka helppoa onkaan silloin jättää suklaa kaupan hyllyyn.
Hypnoterapiassa myös aina vahvistetaan minäkuvaa ja saadaan oman mielen voima käyttöön itseä hyödyttävällä tavalla.
"Mahtavinta hypnoterapiassa on se, että oman mielen kanssa taistelun ja tahdonvoiman kanssa painimisen voi lopettaa, tilalle tulee tavoitteellinen toiminta kannustavalla mielellä!"